Kurser
Improligan

I Improvisationsteater låter man det oförberedda styra. Skapande och återgivande sker samtidigt i det innevarande ögonblicket. På så vis är det ett fantastiskt sätt att träna sig på att bli mer öppen, spontan och kreativ.


Alla våra kurser kännetecknas av att vi lägger prestation och den inre kritikern åt sidan för att istället helt kunna gå upp i det befriande och icke-dömande nuet. I samtliga kurser lägger vi fokus på samspelet mellan människor, att lira och ha kul ihop. Med hjälp av de byggstenar som impro består av hjälps vi åt att lyfta varandra; det handlar om ett ”varandraförverkligande” snarare än ett ”självförverkligande”. Genom samspelet och den eviga överenskommelsen om bejakande utlovar vi mycket skratt, värme och glädje!


Kurserna är uppbyggda utifrån ett kurssystem där Steg I och II utgör grunden som övriga kurser vilar på. Efter att ha genomfört dessa får du tillträde till de mer avancerade kurserna. Vi håller till på Drottninggatan 13, mitt i centrum och för dig som är student, arbetssökande eller pensionär har vi 15 % rabatt.

Klara, 25:


Bästa kvällen i veckan! Finns inget som gjort mig så glad, öppen och modig som Improligan! Hjalmar är en inspirationskälla som får en att känna sig trygg och våga vara modig! Sprudlar av idéer och glädje!

Prova på impro
Impro 2
Impro 3
Helgkurs
Impro 1

Tomas, 46:


Improkursen är givande, utvecklande, utmanade och riktigt rolig. En kväll man ser fram emot. Hjalmar är en oerhört professionell och lyhörd ledare. Med sitt lugn och stora kunnande skapar han en gemensam respekt och tillit inom gruppen.

Filip, 29:


Jag tycker att improligan är så kul för det är ett tillåtande miljö att testa någonting nytt, lära känna nya människor och utveckla en förståelse för hur människor interagerar. Hjalmar är en fantastisk improledare som får en att känna sig trygg, men också peppad! Han är inkännande i gruppen och skapar en fin gruppkänsla.

Impro 1

Den här kursen vänder sig till dig som är nyfiken på improvisation men har ingen eller liten erfarenhet. Tillsammans tränar vi på att använda vår fantasi, spontanitet, kreativitet och förmåga till samspel på ett roligt och lekfullt sätt. Vi lär oss om improns grundläggande förhållningssätt där acceptans, släppa kontrollen och att våga misslyckas betonas. Vi arbetar även med några av improns primära tekniker och empower-tools. En kurs i improvisations-teater är kort och gott är väldigt roligt och mycket enklare än du tror.

19.00–21.15 | 8 tillfällen | 1600 SEK (1360 SEK

student, pensionär, arbetssökande)

Kursledare: Hjalmar Hardestam

Onsdagar: 4 sept–23 okt / 30 okt–18 dec 

Torsdagar: 5 sept–24 okt

Max antal deltagare: 10

Impro 2

Andra steget är det naturliga uppföljningssteget för dig som har genomfört Steg I och vill fortsätta att utvecklas inom improvisation. Med hjälp av leken dyker vi djupare ner i improvisations-teaterns spännande värld. Vi tränar på improvisatörens nödvändiga förmågor så som aktivt lyssnande, spontanitet, tydlighet och att kunna hitta lugnet när nervositeten slår till. Vi lär oss även mer om improvisationsteaterns olika tekniker. 

19.00–21.15 | 8 tillfällen | 1600 SEK (1360 SEK

student, pensionär, arbetssökande)

Kursledare: Hjalmar Hardestam

Torsdagar: 31 okt–19 dec

Max antal deltagare: 10

Impro 3

För dig som har gått Steg I och II. I fördjupningskursen utvecklas dina förmågor som improvisatör ytterligare. Vi tittar vi närmare på hur en scen är uppbyggd, vad som gör scenen intressant hur man som improvisatör snabbt kan hitta vart man ska lägga fokus. Vi lär oss mer om spacework, tiltningar och hur man spelar på sin ”Top of intelligence”. Vi fördjupar oss även mer inom improvisationsteaterns teoretiska ramverk. 

19.00–21.15 | 8 tillfällen | 1600 SEK (1360 SEK

student, pensionär, arbetssökande)

Kursledare: Hjalmar Hardestam

Tid: Bestäms senare

Max antal deltagare: 10

Prova på!

Är du osäker på om Impro är något för dig? Under drygt två timmars introduktion får du på ett kravlöst, avslappnat och lekfullt sätt testa på grunderna i improvisation. Vi går kort igenom improns grunder och utlovar mycket skratt, lek och skoj! Alla är välkomna, ung som gammal, ovan som erfaren, den som älskar att stå i centrum och den mer återhållsamma. På dessa tillfällen träffas helt enkelt alla typer av människor med varierande bakgrund för att prova på i improvisation. Välkommen! 

19.00–21.15 | 1 tillfälle | 0 SEK

Kursledare: Hjalmar Hardestam

Datum: Bestäms senare.

Intro till impro

Det här är en helgkurs som vänder sig till dig med ingen eller liten erfarenhet av
improvisationsteater. Tillsammans går vi igenom grunderna på ett lustfyllt och lekfullt sätt. Vi tränar på att släppa kontrollen och prestationen och lär oss istället bejaka och njuta av upplevelsen att befinna sig i ovissheten. Helgen utlovar mycket skratt, värme och fina möten! 

10.00–17.00 | 2 tillfällen | 1400 SEK (1190 SEK

student, pensionär, arbetssökande)

Kursledare: Hjalmar Hardestam

Helgen: 12–13 okt

Max antal deltagare: 10

Storytelling

Det här är en helgkurs som vänder sig till den som gått Impro 1, Helgkursen Intro till impro eller motsvarande. I den här kursen utforskar vi berättelsen och berättar-ansvar. Vi jobbar med ABC-metoden, jump & justify, absurditetskurvan, status och andra metoder för att göra scener intressanta och levande. Dessutom pratar vi berättelser i stort och hur man tänker storytelling i impro.

10.00–17.00 | 2 tillfällen | 1400 SEK (1190 SEK student, pensionär, arbetssökande)

Kursledare: David Runqvist

Helgen: 16–17 nov

Max antal deltagare: 10

Våra kursledare

Hjalmar Hardestam

David Runqvist

Hjalmar Hardestam är ensembleledare för Karlstads improvisationsteater Dramaverket. Han gick skådespelarutbildningen vid Katrinebergs Folkhögskola 2015 och har sen dess varit med i olika typer av improvisationsgrupper, alltifrån ”Red Ball Theatre” i Budapest till ”Impro Neuf” i Oslo. Han har medverkat i ett flertal teateruppsättningar och filmer samt genomfört flera helg-, kvälls- och dagskurser inom drama och improvisation. Hjalmar är dessutom utbildad beteendevetare och har under sin utbildning inriktat sig på grupprocesser, relationer och mänskligt samspel. 


Hjalmar är en nyfiken och kunnig ledare som är duktig på att skapa i skratt, lek och kunskap.

David var med och startade Dramaverket 2015 och dess föregångare Dramatiskt Initiativ 2013. Han är van workshopledare som med sin stora erfarenhet kan coacha och leda grupper i allt från nybörjartekniker till avancerat impro-nörderi. Han har stått på impro-scenen i både Karlstad och Göteborg och utvecklar ständigt Dramaverkets repertoar. David jobbar med scenkonstproduktion som bland annat producent, regissör, ljussättare och manusförfattare. Hans omfattande förståelse och kunskap för teater är något han gärna lyfter in i improvisationsteatern.


David är en erfaren, engagerad och lyhörd ledare. Med sin flexibla, kreativa och pedagogiska undervisningsförmåga gör han att svårt blir enkelt!

Drottninggatan 13, Karlstad

+46 (0) 73 730 21 47

COPYRIGHT DRAMAVERKET© ALL RIGHTS RESERVED